Open call :: Curator Residency in Lapsus 

Lansăm un apel deschis în cadrul proiectului I.C.K.H.S. – Independent Curating Know-How Sharing prin care căutăm un curator cu care să colaborăm în spațiul Lapsus din Timișoara.

Aplicația pentru acest rol va trebui să arate interesul candidatului pentru: (1) proiecte artistice colective sau de grup, (2) artă vizuală / artă digitală / filosofie / literatură / performance și (3) să propună demersuri curatoriale care caută să genereze practici culturale sustenabile. De asemenea, curatorul va trebui să locuiască în Timișoara precum și să dețină o bună cunoaștere a contextului cultural local. 

În cadrul colaborării, curatorul va gestiona și implementa cel puțin un proiect propriu și va asista echipa Lapsus în implementarea proiectelor care sunt deja în derulare. Proiectul propriu va trebui să implice artiști locali sau și creatori din țară în cadre care reunesc viziuni artistice printr-un discurs curatorial clar definit, care va fi prezentat în spațiul Lapsus. Pentru proiectul propus este prevăzut un buget de 6000 de lei iar perioada în care va putea fi implementat proiectul este noiembrie-decembrie 2023 dar și începutul anului 2024. Curatorul selectat va avea sprijinul echipei Lapsus și a partenerilor săi în procesul de implementare și definire, prin practică, a viziunii sale.   

În procesul de selecție a aplicantului se vor lua în considerare criterii precum: motivație personală, originalitatea viziunii, capacitate de a colabora cu alții, abilitate de gândire critică, portofoliu și CV care să arate că există un interes pentru curatoriat și management cultural la nivel local. 

Profilul participantului: persoane interesate de curatoriat, proiecte colective și co-creație, management cultural, implicarea publicului și a artiștilor locali. Vorbește cel puțin o limbă de circulație internațională, are studii superioare absolvite sau în derulare în domenii precum arte vizuale, istoria artei, artele spectacolului, management, filosofie, sociologie, studii muzicale sau alte studii umaniste. Dorește să contribuie la discursul curatorial în cadrul creat de Lapsus și are capacitatea de a iniția proiecte noi. 

Formatul colaborării: întâlniri fizice și muncă de teren sau în spațiul Lapsus din Timișoara

Durata: noiembrie-decembrie 2023, ianuarie 2024

Aplicația va consta într-un singur fișier PDF de max 5 Mb care va fi transmisă la adresa lapsus.xyz@gmail.com până la data de 22 octombrie 2023 cu titlu ”Aplicație curator Lapsus” Aceasta va trebui să conțină: 

  • Motivația de a colabora cu Lapsus (max. 300 cuvinte)
  • Experiență în contextul local și interesul pentru mișcări artistice din Timișoara (max. 300 cuvinte)
  • Propunere de proiect curatorial: titlu, concept draft, format, scop, colaboratori, nevoi, moduri de atragere a publicului (max. 600 cuvinte)
  • Calendarul proiectului (pregătire, organizare, lansare, vizite, evaluare etc.)
  • Planning financiar (buget: 6000 lei brut acordat prin contract de drepturi de autor, 5640 lei net)
  • CV (max. 2 pagini)
  • Portofoliu sau documentația proiectelor anterioare (cu linkuri, texte și imagini):

Selecția va fi anunțată în data de 24 octombrie 2023. Pentru întrebări vă încurajăm să ne contactați prin mesaj la lapsus.xyz@gmail.com 

Proiectul ICKHS – Independent Curating Know-How Sharing este implementat de Asociația Lapsus și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Open call – Curator Residency Program

Lapsus lansează programul de rezidențe I.C.K.H.S. – Independent Curating Know-How Sharing, primul open call orientat către curatori emergenți cu scopul de a crea un format de întâlniri pentru schimb de cunoștințe, dialog și dezvoltarea ideilor prin practică. Programul este axat pe împărtășirea de cunoștințe prin întâlniri periodice cu artiști și curatori experimentați, cât și prin analiza în timp real a muncii de cercetare, pregătire și organizare a proiectelor curatoriale proprii în perioada rezidenței. Scopul este creșterea competențelor curatoriale și conectarea cu scena creativă și cu publicul, prin exersarea abilităților de conceptualizare, critică și dialog în diferite formate de muncă individuală și colectivă (ateliere, prezentări, sesiuni de Q&A, redactare de text). 

Participarea în programul I.C.K.H.S. este condiționată de propunerea unui proiect curatorial propriu și de organizarea acestuia în perioada rezidenței, beneficiind de un mini-grant și de îndrumarea mentorilor, a invitaților și a echipei formate pentru acest scop. Proiectul curatorial poate fi o expoziție pentru un artist sau un grup de artiști într-o galerie, un performance, o intervenție în spațiul public, în spații alternative sau poate avea orice alt format care poate fi prezentat public și implică o colaborare cu cel puțin un artist. Vor avea loc sesiuni săptămânale pentru schimb de cunoștințe și training, iar în restul timpului, rezidentul poate lucra individual sau în grup pentru realizarea proiectului curatorial. 

Urmărim susținerea curatoriatului independent, abordările eclectice și valorizarea curatorilor emergenți cu background-uri diferite (arte vizuale, arte digitale, dans contemporan ș.a.), cooperare și transfer intergenerațional de cunoștințe, îmbunătățirea dialogului și a gândirii critice. Proiectele curatoriale pot fi implementate în Timișoara dar și în alte orașe din țară, formatul I.C.K.H.S. fiind în mod principal online.

Selecția aplicanților va lua în considerare criterii precum: motivație personală, originalitatea viziunii, capacitate de a lucra în colaborare cu alții, abilitate de gândire critică, portofoliu și CV care să arate că există un interes pentru curatoriat și organizare. În Timișoara vor fi facilitate vizite de ateliere, acces la resursele organizației Lapsus (spațiu, ateliere, dotări), contacte de artiști și întâlniri cu experți care lucrează în contextul Capitalei Europene a Culturii. Proiectul este primul pas al unui demers mai amplu prin care ne propunem să sprijinim și să promovăm practicile curatoriale noi ale viitorilor lucrători culturali. Suntem interesați de modul în care cultura de masă interacționează cu noile identități culturale influențate de mișcări artistice, inovații tehnologie sau schimbări sociale.

Profilul participantului: persoane interesate de curatoriat, filosofie, gândire critică, cultură contemporană, management cultural. Vorbește cel puțin o limbă de circulație internațională, are studii superioare în domenii precum arte vizuale, istoria artei, artele spectacolului, management, filosofie, sociologie, studii muzicale sau alte studii umaniste. Dorește să contureze un discurs curatorial personal și are capacitatea de a lucra independent. 

Formatul programului: Hibrid (predominant online dar și fizic)

Număr de participanți care vor fi selectați:

Mini-grant: 3000 Ron brut

Durata: 10 săptămâni (din 5 octombrie până în 20 decembrie)

Aplicația va consta într-un singur fișier PDF de max 5 Mb care va fi transmisă la adresa lapsus.xyz@gmail.com până la data de 1 octombrie 2023 cu titlu ”Aplicație rezidență ICKHS” Aceasta va trebui să conțină: 

  • Motivația de a participa în programul ICKHS (max. 300 cuvinte)
  • Experiență în curatoriat sau organizare în domeniul artistic (max. 300 cuvinte)
  • Propunere de proiect curatorial / draft concept (max. 500 cuvinte)
  • Orașul și locația pentru care se propune proiectul curatorial
  • Data dorită pentru prezentarea publică a proiectului
  • Obiectivul proiectului curatorial și publicul căruia i se adresează
  • CV (max. 2 pagini)
  • Portofoliu sau documentația proiectelor anterioare (cu linkuri, texte și imagini):

Selecția va fi anunțată în data de 5 octombrie 2023. Pentru întrebări vă încurajăm să ne contactați prin mesaj la lapsus.xyz@gmail.com 

Proiectul ICKHS – Independent Curating Know-How Sharing este implementat de Asociația Lapsus și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.